Blog

Kral Mezarı
Aslanlı Lahit

Aslanlı Lahit

Anadolu’da görülen değişik mezar tiplerinden birisi de lahit’tir.

Likyalılardan günümüze ulaşan eserlerin başında Likya Kentlerinin bazılarında kayalara oyulmuş mezarlar ile dört bir tarafa serpilmiş Lahitler gelir. Bu Lahitlerin en görkemlisi bugün Kaş (Andifli)’ta Uzun çarşı Caddesinde bulunan ve halk arasında Kral Mezarı olarak adlandırılan Likya Yazılı Anıt Mezardır.(M.Ö.4.yy.)

Eser, tek bloktan oluşmuştur ve üzerinde sekiz satırlık Likya dilinde (Bazı kaynaklarda Likçe'de denmektedir.) kitabe vardır.

Günümüze iyi bir konumda gelen ve tek bir bloktan yapılmış olan bu lahdin 1,5 m. uzunluğundaki alt kısmında boncuk motifleri ve sekiz satırlık Likçe bir kitabe vardır.

M.Ö. IV. yy.a tarihlenen bu mezarın kitabesi okunamadığından kime ait olduğu anlaşılamamıştır. Bu kaidenin üzerine dikdörtgen prizma şeklindeki anıtın sandukası oturtulmuştur. Kapağın kuzey-batı alınlığında sopasına dayanmış, sağ bacağını sol bacağının üzerine atmış, üzgün görünümlü bir erkek ile bir kadın figürü işlenmiştir.

Kral Mezarı Yazıları

Günümüzde şehir merkezinde Uzun Çarşı olarak anılan caddede bulunan Likya yazıtlı anıt mezar, Kaş’ın simgesi olmuş durumdadır. Mimarisi ve estetiği ile ziyaretçilerin ilgi odağı olan Kral Mezarı M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Üzerindeki sekiz satırlık Likya dilindeki kitabe ise günümüzde halen çözülememiştir.

Kaynak : kas.bel.tr